Munkácsy Mihály Múzeum, Békéscsaba

A több mint száz éves múltra visszatekintő Munkácsy Mihály Múzeum szeretettel várja a városba látogató vendégeket. A múzeumot az 1899-ben megalakult Békéscsabai Múzeumi Egyesület hozta létre. A városképhez szorosan kapcsolódó jellegzetes klasszicizáló épületet 1914-ben avatták fel. A múzeumot a nagy realista festőről, Munkácsy Mihályról (Munkács, 1844-1900, Endenich) nevezték el, akit mintegy negyedszázados kapcsolat fűzött Békéscsabához. A múzeum négy állandó kiállítással és évente átlagosan 15-20 időszaki kiállítással fogadja a látogatókat.

Állandó kiállításai közül a "Pro Natura" című természettudományi kiállítás a Dél-Tiszántúl természeti értékeit mutatja be az érdeklődőknek. Látványos, nagyméretű diorámái a Körösök illetve a puszták növény és állatvilágát, míg a kisebbek a Körösök víz alatti világát, egy berendezett pákász tanyát, gólyás életképet illetve Békéscsaba és környéke földtanát valamint a múzeum őslénytani gyűjteményének legszebb darabjait mutatják be.

A múzeum névadójának újjárendezett emlékkiállítása igazi kuriózum a művészeteket kedvelőknek. Látható 14 Munkácsy festmény és a múzeum tulajdonában lévő relikvia anyagból válogatott kiállítás eredeti fotókkal, Munkácsy személyes használati tárgyaival, ezüstkoszorújával.

A Jurták népe címet viselő régészeti állandó kiállítás központi darabja egy rekonstruált honfoglalás kori berendezett jurta, amelyet egy-egy korabeli ruhába öltöztetett férfi és női alak egészít ki. A kiállításban elhelyezett fegyver, nyereg, bogrács és ruhadísz másolatok eredetijei mind békés megyei ásatásokból kerültek elő.

A múzeum néprajz-történeti kiállítása a megyében élő magyarok, szerbek, szlovákok, románok, németek és romák népművészetébe, tárgyi kultúrájába enged bepillantást.

Állandó kiállítások:

  • Honfoglalás kori jurta rekonstrukciók
  • Pro Natura (természettudományi kiállítás)
  • Munkácsy terem
  • Békés megye története a késői középkortól
  • Zöld szalon, Baumhoff Borbála adománya (jelenkori helytörténeti kiállítás és goblein képek)
  • Régészeti kiállítás (őskor, népvándorláskor, honfoglalás és az Árpád kor)
  • Gazdaságnéprajzi kiállítás
Nyitva tartás
hétfő: Zárva
kedd: 10:00-18:00
szerda: 10:00-18:00
csütörtök: 10:00-18:00
péntek: 10:00-18:00
szombat: 10:00-18:00
vasárnap: 10:00-18:00
Kapcsolat
Cím
5600 Békéscsaba, Széchenyi István utca 9.
Telefon
E-mail
Távolság / Közelség
Fürdőtől: 34.73 km
Városközponttól: 35.09 km
Vasútállomástól: 34.53 km
Térkép
Koordináták: 46.682214, 21.099714

Ossza meg ismerőseivel!

Kövess minket a Facebookon!

Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.